Bemutatkozás

Elnöki köszöntő

Kedves Barátaink és Sorstársaink!

A Vakok és Gyengénlátók Szervezete hivatalosan 1960-ban alakult abból a célból, hogy a városban és vonzáskörzetében élő vak és gyengénlátó sorstársakat minél szélesebb körben tudjuk összefogni és segíteni.
Mint több más, hasonlóan speciális emberi “mássággal” kapcsolatos szervezetet, a mienket is főként az a jogos igény hozta létre, hogy a vakságban és gyengénlátásban szenvedő embertársainkra – ránk – is valóban embertársként, és ne – legjobb esetben is – csak sajnálni való különleges figuraként tekintsenek. Ugyanakkor a közösségben felfedeztük azt az egymásban rejlő erőt – talán nem túlzás azt mondani: szeretetet -, amelynek segítségével könnyebbé vált – válik közös problémáink megoldása, mindennapi, bizony sokszor nehéz keresztünk hordozása.

Egyesületünk lehetőséget kíván nyújtani a vak-és gyengénlátó emberek közti kapcsolatok kialakulásához, információs kiadványainkkal és rendezvényeinkkel segítséget kívánunk nyújtani a nehézségek leküzdéséhez, akiknek még műtéti úton ez lehetséges. Illetve, szükség szerint Pszichológus segítségével segíteni a már vak sorstársak lelkiállapotán és hozzátartozóiknak, ehhez az állapothoz való viszonyulását.
A sorstársakat egyúttal összekapcsolja a tájékoztatás iránti igény, és az a nehéz élethelyzet, amelybe vakságuk vagy gyengénlátásuk miatt kerülnek.
Szeretnénk elősegíteni, hogy az ebben a helyzetben lévő emberek tájékozottabbak legyenek lehetőségeiket illetően, aktívabban közreműködjenek az életüket érintő döntésekben, és képesek legyenek cselekedni a saját érdekükben.

Minden sorstársunk nehézségét, problémáját a sajátunkként kezeljük és, amit csak lehet, elkövetünk azért, hogy segítsük őket.

Az egyesületbe tagdíj ellenében léphetnek be a vak és gyengénlátó emberek, valamint a pártoló tagok (hozzátartozók, barátok, stb.).

Tisztelettel:  Mellár Renáta, Elnök

Célunk segíteni és jobbá tenni minden vak és gyengénlátó ember életét!

Nem mindig állt a vak és gyengénlátó emberek rendelkezésére az a szabadság, amit a Fejér Megyei Vakok és Gyengénlátók Szervezetének léte, ma tagjaink számára jelent. Vak és Gyengénlátó emberek érdekeinek védelme és értékeik kifejezése érdekében szabadon közösségekbe szerveződhetnek, hogy így hatásosabban tudják képviselni azt, amiben hisznek.

A vak és gyengénlátó emberek problémájuk ellenére is folytatják mindennapi életüket.
Ez a szempont magában foglalja a megélhetést és a társadalmi tevékenységüket.
Elszomorító viszont az a tény, hogy a magyar társadalom gyakran kiszorítja a vakságban és gyengénlátásban szenvedő embereket a hétköznapokban.
Mivel nincsenek közösségi központok, amelyek megfelelnének a vak és gyengénlátó emberek életmódjához, ezért kénytelenek úgy élni, mint egy normális ember, aki eltudja látni magát nap, mint nap.
Habár ezt tudjuk, hogy egyáltalán nincs így!
Ezek az emberek igen is nap, mint nap segítségre szorulnának, amit a mai magyar társadalomtól nem kapnak meg!
Sajnálatos tény, hogy Magyarországon nem nagyon támogatják a vakokat és gyengénlátókat abban, hogy a mindennapi életüket megkönnyítsék.
Ezért jött létre 1960-ban a Szervezet, hogy segítse a vak és gyengénlátó embereket mindennapi harcaik megvívásában és leküzdésében.

Szervezetünk segíteni kívánja a vak és gyengénlátó embereket, amennyire lehetőségeink engedik.

 Vakok és Gyengénlátók Fejlesztő Magánsegítő Szervezete
Adószám: 18497221-1-07
Cím: 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 6.
Telefon:
Mobil: (+36) 20 373-0990
Honlap: www.vakokgyengenlatok.hu
Email: vgyfmsz@gmail.com
Elnök: Mellár Renáta